Nydelsen af en lækker kaffe afhænger ikke kun af kaffemaskinens ydeevne, men også af en god kaffekværn, en dyrebar "hjælper" som man ikke skal undervurdere. For at kaffekværnen kan fungere korrekt og i lang tid, er det essentielt at udføre en regelmæssig vedligeholdelse. I denne afsnit præsenterer vi nogle tips til en bedre rengøring af kaffekværnen, så du kan nyde en perfekt kaffe til enhver tid.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre kaffekværnen?

Uanset om du har en professional kaffekværn, en kaffekværn med dispenser, en automatisk kaffekværn, en elektrisk kaffekværn eller en on-demand kaffekværn er rengøring af kværnen essentiel for at sikre, at kaffen smager optimalt. Faktisk sætter olier og kaffegrumset sig med tiden fast mellem kværnene: Grumset bliver gammelt, og olier kan begynde at ændre smagen på kaffen i koppen. Desuden kan resterne af de formalede bønner reducere espressokværnens maleydelse.

Vedligeholdelse af bønnebeholderen

Regelmæssig rengøring af bønnebeholderen med en fugtig klud giver dig mulighed for at fjerne de olierede rester, der frigives af kaffebønner. Hvis beholderen allerede er meget fedtet, kan sæbe også bruges. Inden du hælder nye kaffebønner, skal du sørge for, at den rene beholder er helt tør.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre kaffekværnen?

Sådan rengøres kværnebladene

Udover at rense kaffekværnen med et specifikt rensemiddel, er det vigtigt at rense kværnene og malekammeret grundigt. Gammel kaffe kan støde mellem tænderne på kværnene, og i dette tilfælde er det nødvendigt at åbne kværnen og fjerne dem, samt at rense malekammeret.

  • Rengøring af kværnbladene. For at rengøre kværnbladene er det nødvendigt at bruge en god stiv børste, der er i stand til at løsne sliberne fra roterende knive. Børst forsigtigt kværnbladene for at fjerne den ophobede kaffe: Du vil blive overrasket over, hvor mange kafferester der er samlet.
  • Rengøring af slibekammeret. Når du fjerner kværnbladene for at rengøre kværnen, er det den perfekte mulighed for at komme af med kaffen, der har samlet sig inde i malekammeret. Den første metode for at fjerne kaffen er at bruge en børste sammen med en aspirator. Du kan løsne resterne fra bunden med en børsten og opsuge med den fleksible støvsugerslange. Alternativt kan en børste og noget trykluft bruges til at løsne og udblæse resterne der sidder fast i bunden. Når alt er blevet grundigt rengjort, kan du geninstallere kværnbladene og samle malekammeret igen.

Hvilket rengøringsmiddel skal man bruge til en kaffekværn?

I modsætning til hvad vi ofte læser, er riskorn og eddike ikke egnet til rengøring af en kaffekværn. Slibning af ris kan beskadige skiver og koniske møllesten, samtidig frarådes det stærkt at bruge eddike i stedet for afkalkningsmiddel. Ikke alene er ris og eddike ikke egnet til at rense kaffeudstyr, men de fleste producenter vil annullere din garanti, hvis du har brugt ris i din kaffekværn.

For at sikre en effektiv rengøring af kværnen er det derfor nødvendigt at investere i specifikke rengøringsmidler.
Urnex rengøringsmidler er fødevaresikre rengøringsprodukter til autonome kaffekværne og superautomatiske espressomaskiner. Fremstillet af korn og kornprodukter er disse specialrensemidler designet til at fjerne kaffeolier og rester fra kværnen.

Du skal blot fjerne kaffen fra kværnen og indstille malingen til medium. Efter at have lagt tabletterne i kaffebønnebeholderen og malet, vil Grindz fjerne gamle rester og olier, der er opbygget over tid. Når du er færdig, skal du blot fylde beholderen med kaffe og betjene kværnen, indtil resterne af Grindz-pulveret forsvinder fra malekammeret.

Udskiftning af kaffen i kværnen

Udskiftning af kaffen i kværnen

Hvis du kan lide at nyde forskellige typer kaffe med en vis regelmæssighed, foreslår vi, at du tjekker, at du helt har fjernet den sidste malede kaffe, før du går videre til en ny blanding.

Selvom bønnebeholderen er tom, er der stadig kaffe inde i kværnen. Dette gælder også, hvis kværnen kører, og der ikke kommer noget ud. Kaffen forbliver akkumuleret inde i malekammeret, slisken og på selve kværnene, indtil ny kaffe passeres for at erstatte den. Så når du vil prøve en ny kaffe, er det altid en god idé at køre lidt gennem kværnen inden brygning. Til sidst foreslår vi at justere malingen af den nye kaffe for at sikre optimal ekstraktion.

Hvor ofte skal kaffekværnen rengøres?

Hvor ofte du renser din kværn afhænger af flere faktorer, herunder hvor ofte du bruger den og hvilke kaffebønner du bruger. Jo mørkere kaffebønnerne er (og derfor mere olierede), jo oftere skal du rense kværnen, gerne en gang om ugen. Som hovedregel anbefaler vi at rense kværnen efter ca. 15 kg formalede bønner for at sikre fremragende kaffe.

Konklusion

Ligesom en espressomaskine har din kværn brug for noget vedligeholdelse for altid at fungere bedst muligt og give dig mulighed for at nyde en lækker espresso. Hvis du aldrig har renset din kværn, har du nu alle de rigtige tips til at gøre det!

ationsmiljøet med elegance.